Tuesday, April 3, 2012

Tea Tree Series (Review)


Assalamualaikum w.b.t

Hi everyone, thousands of apologies sebab Lyda delay utk entry ini. As usual, life became so hectic with works and personal stuffs. Ampunkan saya. Hihi ;P

So, as I have promised in my previous entry, Lyda akan share dengan anda semua tentang bagusnya TEA TREE SERIES BY COSMODERM ni. 



Mesti selalu semua pernah dengar perkataan Tea Tree ni dekat mana-mana kan ? Actually Tea Tree ni ada banyak kebaikan kepada anda yang mempunyai oily and acne skin problems. Sejujurnya, Lyda sendiri mempunyai masalah oily skin, cuma Lyda sedikit bernasib baik sebab Lyda tak ada masalah acne. Alhamdulillah.
Before using Tea Tree Series :
Sebelum Lyda jumpa product ni, seriously Lyda selalu rasa annoyed dgn kulit yg oily ni. Awal pagi keluar rumah, muka cantik j dah touch up foundation, compaq powder and so on. But... towards the end of the day, Ya Allah tuhan j yg tau. During lunch hour j, muka dah start oily. Penyelamatnya time tu, of course, Oil Control Film by Clean&Clear ! Tp if satu hari smp 2-3 pieces pakai, boleh bankrupt la kan ?
Satu lagi bila time bangun tidur waktu pagi, as so we know, sewaktu kita tidur, kelenjar sebum pada kulit kita banyak merembeskan minyak. Secara saintifiknya, this is normal ! However, ada sesetengah insan terpilih di antara kita, rembesan minyak itu keluar secara berlebihan. Too bad for us :( So, selalunya bila Lyda bangun pagi, benda pertama Lyda buat is BASUH MUKA !

One more thing, moisturiser ! Kita semua tau, org yg mempunyai oily skin tidak digalakkan apply moisturiser pada muka, right ?? Lyda sendiri mmg tak boleh pakai moisturiser daripada mana-mana product. Believed me, it will become worst ! Omaigadd !! Kulit bertambah-tambah la berkilau-kilau T.T Sedih sgt, sebab pada masa yang sama, kulit kita perlukan moisturiser especially bagi yang bekerja dalam air-cond mcm Lyda ni. Skin hydration berlaku okay !

After using Tea Tree Series :

Alhamdulillah, after Lyda pakai Tea Tree Series ni, I am super duper happy with my skin ! Minyak pada kulit dah reduce ! Tipu lah kalau kata tak ada minyak langsung. Ingat ya Ladies, setiap kejadian Allah s.w.t itu ada tujuan dan hikmahnya. Kalau kulit smp tak ada minyak terus, dah jadi kulit kering mengelupas pulak, ye kan ? So, apa yang kita mahukan skrg ni, just kurangkan rembesan minyak berlebihan shj.

Selain tu, bangun pagi pon, my skin dah tak oily seteruk yang sebelumnya. Sangat berpuas hati. In fact, kulit rasa bersih and tegang. Masuk toilet, tengok cermin, rasa bahagia je. Hihi Oil Control Film pon dah lama tak pakai, terselit je kat dalam handbag tu haa ;P Smp petang pukul 6 kat office pon, kulit dah tak oily ! Seriouss bestt !! 

The moisturiser, MashaAllah, Lyda dah boleh pakai moisturiser okay ! The texture of the moisteriser cream sgt superb. Tak oily, a bit sticky je, so bila anda semua pakai, mmg tak akan oily smp la end of the day ! Terbaikk !

Dan nak tau apa yang lagi AMAZING ?? Ini serious tak tipu. Ada satu pagi tu, Lyda rasa malas sangat nak apply foundation pergi kerja. So, after applying the toner and moisturiser, trus pakai compaq powder shj. Suddenly noticed something, my skin nampak mcm pakai foundation. Eh betul ke ni ? Touch up lagi compaq powder, eh eh mcm pakai foundation lah ! *mata bersinar-sinar* Rupa-rupanya, bila moisturiser tu dah di blend well together with the compaq powder, skin jadi sgt cantik :))


So basically Tea Tree Series ni ada 4 BASIC steps :

1) TEA TREE OIL FACIAL CLEANSER with Vitamin E
2) TEA TREE OIL CLARIFYING TONING LOTION with Vitamin E
3) TEA TREE OIL ANTI BLEMISH/TEA TREE OIL ANTI BLEMISH OIL EXPRESS
4) TEA TREE OIL DAY & NIGHT MOISTURISER

**Bagi yang ada masalah jerawat, boleh apply step 3. Bagi yang tidak ada masalah jerawat, bleh skip lah ok :)

Actually, TEA TREE SERIES BY COSMODERM ni bukan terhad kepada 4 product basic ni shj. Ada lagi yang lain, like example, for those yang ada body acne problem. Lyda akan share dengan anda dalam next entri ok. InshaAllah.


Kindly visit : www.mycosmoderm.com


Love,
Lyda Rosli.

No comments:

Post a Comment