Tuesday, November 22, 2011

Amalan 7 Tahun Kulit Halus Mulus



Assalamualaikum,

Hello Readers,
As promised, I dah cakap nak share dengan korang apa yang I amalkan untuk mendapatkan kulit yg cantik, licin, halus, mulus bla bla bla. Yang seangkatan dengannya lah kan :)

Sorry lah sebab lambat sgt I nak share dengan korang walaupon dah ramai yang tanya sebelum ni, I pakai apa. But normally I akan cakap, "Ala mcm biasa j, pakai foundation, loose powder, nampak lah flawless" Hihihi....

I mula-mula kenal produk ni masa I study dekat Matrix Arau back in 2005. Diperkenalkan oleh my bestfriend at that time. Dia org Kelantan. Yes, produk ni if org Kelatan tak tahu, I pon tak tahu lah nak ckp apa. Sebab produk ni dari Kelantan and org Kelantan yang banyak amalkan. So, I dah amalkan memakai produk ni sejak dari tahun 2005. 

Tidak lain tidak bukannnn, SERBUK BUNGA RAMBAI/SERBUK BUNGA TANJUNG.






I kurang pasti sama ada korang aware atau tidak tentang serbuk ni, but if korang aware pon, I'm sure tak ramai yg amalkan, am I right ? Seterusnya, korang view dulu pictures di bawah dan I akan explain kemudian :)


















Okay, this product boleh memainkan peranan sebagai SCRUB dan juga MASK. Ada dua cara untuk korang apply kan serbuk ni :

1) After bancuh dgn air, korang boleh buat mcm mask. Ratakan seluruh muka dan biarkan sehinga kering (ala-ala bedak sejuk). After kering, basahkan tangan and sental mcm scrub.

2) After bancuh dgn air, terus buat mcm scrub. Then bilas. Lepas tu, korg boleh la pakai pencuci muka mcm biasa.

Kebaikan :

1) If korang ada whitehead/blackhead, seriously boleh tanggal. Sbb serbuk tu mmg kasar, agak puas bila sental dekat muka.
2) Kulit jadi licin and gebu after korang gunakan. You can feel it right after you wash your face.
3) Kulit akan nampak lebih cerah, sebab sel-sel kulit mati, kulit kusam, daki pd kulit semua dah tak ada.
4) Parut-parut jerawatyg hitam juga boleh hilang, but ambil masa sedikit lama, sebab serbuk ni 100% daripada herba dan bunga-bungaan. No chemical.

**Untuk first timer, korang akan rasa sakit sikit masa nak sental kat muka tu, sebab dia 100% serbuk. Tak mcm normal scrub dekat kedai tu, scrub dia sikit j letak. Nak sental pon tak puas. Gunakan seminggu sekali.

So, serbuk ni korang boleh dpt dalam packing mcm ni and korang boleh dapat benda ni dekat mana-mana kiosk/stall kecik-kecik yang ada jual produk-produk Mustika Ratu, produk kesihatan traditional la senang cita. Dekat Carrefour, Jusco, Tesco tu kan banyak :)

Hopefully, after this, tak perlu la nak beli scrub mahal-mahal. Dahla ada chemical kannn ;P 


Selamat Mencuba.
Love,
Lyda :)

7 comments:

  1. tq for the tips kak lyda =) will try!
    sy ad 1 tip kecantikan. skrub badan dari beras. kak kyda try la jugak. kulit lg rasa bersih, wangi and bila dah byk kali guna boleh cerahkan kulit.

    ReplyDelete
  2. http://yayaqiestina.blogspot.com/2011/07/home-made-body-scrub.html?zx=291268f1d3c5cdf6

    here it is. =)

    ReplyDelete
  3. nak try nak try ;) syg, awak xnak jual ke square hijab tapi corak mcm shawl/pashmina tu, cantik sgttt ;)

    ReplyDelete
  4. yu ya : thanks for sharing dear. okay jgn lupa try :)

    cherrie : hurry up try, but dia not only for muka, body also can. ala i mmg tak jual la tudung tu. if i do, nak amik stock jauh, dekat Indonesia sana :)

    ReplyDelete
  5. Nice blog that you have and very good information, continue and keep up a good work, sesekali boleh lepak kat blog saya korean clothing online / korean fashion online. have a nice day...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks for the support Korean Style Online. Will do. InshaAllah :)

      Delete
  6. assalamualaikum
    saya start pakai produk ni tahun 1998 masa tu study di uitm arau..
    kalau org lain pakai pencuci mukabest2..saya ni mcm old fashion...masuk bilik air kalau bau herba tu..saya la yg tgh pakai serbuk ni...hhahah

    ReplyDelete